Procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, a fost citat în calitate de martor, luni, la DNA, în dosarul deschis după adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea codurilor penale.
Întrebat, la ieșirea de la DNA, dacă consideră, având în vedere experiența sa de jurist, că proiectul privind grațierea, la a cărei elaborare a contribuit, respectă Constituția, Sima a răspuns: „Refuz să mă pronunț”.
Întrebat, totodată, dacă are ceva să își reproșeze în legătură cu redactarea acelui act, Sima a răspuns negativ.
Întrebat dacă cei de la Direcția elaborare a actelor normative din cadrul Ministerului Justiției s-au opus adoptării ordonanței de urgență privind modificarea codurilor penale și dacă au elaborat un punct de vedere prin care desființau în 15 pagini punct cu punct actul normativ, răspunsul său a fost: „Nu știu”.
Constantin Sima a fost detașat de la Parchetul General la Ministerul Justiției, după ce portofoliul a fost preluat de Florin Iordache. Ulterior, după demararea anchetei privind redactarea și adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea codurilor, procurorul general al României a cerut retragerea acestuia, cerere aprobată de CSM. În aceeași situație este și Oana Hăineală.
Procurorii DNA au deschis o anchetă ca urmare a unei sesizări primite după adoptarea OUG 13, dechizând o anchetă. DNA a cerut documente Ministerului Justiției privind persoanele care au lucrat la redactarea proiectelor.
Ordonanța de urgență 13 a fost abrogată duminică, după ce sute de mii de oameni su protestat în toată țara.